dijous, 25 d’abril del 2013

La setmana gastronòmica a Son Caliu


Considerem (n’Aina i jo) que una bona pràctica educativa que es du a terme al centre on fem pràctiques, a l’EEI Na Burguesa (Son Caliu) és: La setmana gastronòmica.

Durant aquesta setmana les famílies que tinguin l’oportunitat i vulguin es poden apuntar per anar un dia a l’aula. El que han de fer és realitzar algun plat típic (galetes, crepes, crespells...) del seu país de procedència.  A l’aula es fa la demostració de com es fa i posteriorment, se’ls ofereix als nins i les nines per a que ho tastin.  
Per exemple: A la meva aula, el pintors violetes, va venir el pare d’una nina que és suec i va portar galetes típiques de suècia, les va untar amb formatge i les va repartir als infants. Un altre dia també va venir la mare d’un nin i vàrem fer crespells, va donar un trosset de massa a cada infants i varen fer figures amb motles. En acabar l’hora va repartir una bossa a cadascú amb crespells ja cuinats.

Aquesta activitat la realitzen tots els infants del centre, des de l’aula del nadons (0-1) fins a la dels més grans de l’escoleta (2-3). Cada grup empra la seva aula per fer l’activitat. De manera que mentre els infants romanen asseguts a les seves cadires, les famílies podem emprar tant la taula dels infants com la de la mestra per fer la demostració de com es prepara el plat. Aquesta pràctica es va dur a terme la tercera setmana de març durant el moment del berenar (a partir de les 10:00h.), abans de sortir al pati.

La meva aula, d’infants d’un i dos anys, en general és una classe molt moguda. En particular cada nin i nina és diferent, tot i que són tres infants els més moguts, els més actius, aquests animen a la resta i de vegades, es “revolucionen” els nins i les nines. No obstant això, també és veritat que els infants comprenen les ordres i saben el que han de fer, fins i tot hi ha nines i nins que diuen a la resta el que han de fer, com per exemple asseure’s a la taula i escolar. A més, quan arriba una persona “nova” com poden ser els pares i les mares, estan més atents i expectants per veure que fan.

Personalment, considerem que alguns dels objectius que es tracten ens al dur a terme aquesta activitat poden ser:
- Afavorir la relació escola-família.
- Introduir la gastronomia típica de diversos països.
- Potenciar els bons hàbits alimentaris.

Al realitzat aquesta activitat que dura tota una setmana em va cridar molt l’atenció perquè penso que és una pràctica on els pares i les mares, les famílies, poden participar en el centre i conèixer als companys i companyes del seu fill/a. A més, d’aquesta manera el centre dona una transparència necessària per a que les famílies dipositin la confiança necessària per a deixar al centre al seu infant.
Mentre anava passant aquesta setmana em vaig sentir molt contenta i satisfeta, ja que vaig aprendre noves formes de crear un vincle escola-famílies i famílies-infants. Sense cap tipus de dubte puc afirmar que els nins i les nines gaudeixen molt de la presència dels pares i les mares i, a més, tenen una gran predisposició i també participació quan es tracta de realitzat plats o menjars típics. La gastronomia és un tema que interessa molt als infants i això es va notar durant aquesta setmana.

Per aquests motius puc dir que la setmana gastronòmica és una molt bona pràctica educativa de tot el centre. De fet, en el futur quan sigui mestra m’agradaria introduir aquesta pràctica a la meva aula i a tot el centre si és possible. 


Per aquesta entrada he etiquetat la competència 1.2 perquè he reflexionat sobre els elements que porten a una bona pràctica educativa, és a dir, els que porten a una bona pràctica educativa. 

1 comentari:

  1. Hola,

    Aquesta entrada m'ha semblat molt interessant i comparteixo amb voltros que aquesta proposta sigui una bona pràctica pel fet de que convida a les famílies a que participin a l'aula i això potencia la relació entre familia-escola.
    Per altra banda considero molt adient que cada família pugui decidir que vol aportar i a més d'aquesta manera s'afavoreix a que els infants coneguin altres cultures, aliments, paraules... crec que és molt guapo poder fer feina amb això i a més que els infants per un dia puguin veure als seus pares a l'aula! Ha de ser un moment molt especial per ells i crec que per part de l'escola està molt bé obrir les portes per fer propostes com aquestes.

    Moltes gràcies per la vostra aportació sobre "la setmana gastronomica", l'he trobada molt agradable i sobretot pel fet que també es realitzi amb nadons! Jo estic fent les pràctiques amb infants de 0-1 i penso que moltes vegades pel fet de que "són més petits" no se'ls ofereix les mateixes propostes; MOLT BONA PRÀCTICA!

    ResponElimina