dijous, 25 d’abril del 2013

La setmana gastronòmica a Son Caliu


Considerem (n’Aina i jo) que una bona pràctica educativa que es du a terme al centre on fem pràctiques, a l’EEI Na Burguesa (Son Caliu) és: La setmana gastronòmica.

Durant aquesta setmana les famílies que tinguin l’oportunitat i vulguin es poden apuntar per anar un dia a l’aula. El que han de fer és realitzar algun plat típic (galetes, crepes, crespells...) del seu país de procedència.  A l’aula es fa la demostració de com es fa i posteriorment, se’ls ofereix als nins i les nines per a que ho tastin.  
Per exemple: A la meva aula, el pintors violetes, va venir el pare d’una nina que és suec i va portar galetes típiques de suècia, les va untar amb formatge i les va repartir als infants. Un altre dia també va venir la mare d’un nin i vàrem fer crespells, va donar un trosset de massa a cada infants i varen fer figures amb motles. En acabar l’hora va repartir una bossa a cadascú amb crespells ja cuinats.

Aquesta activitat la realitzen tots els infants del centre, des de l’aula del nadons (0-1) fins a la dels més grans de l’escoleta (2-3). Cada grup empra la seva aula per fer l’activitat. De manera que mentre els infants romanen asseguts a les seves cadires, les famílies podem emprar tant la taula dels infants com la de la mestra per fer la demostració de com es prepara el plat. Aquesta pràctica es va dur a terme la tercera setmana de març durant el moment del berenar (a partir de les 10:00h.), abans de sortir al pati.

La meva aula, d’infants d’un i dos anys, en general és una classe molt moguda. En particular cada nin i nina és diferent, tot i que són tres infants els més moguts, els més actius, aquests animen a la resta i de vegades, es “revolucionen” els nins i les nines. No obstant això, també és veritat que els infants comprenen les ordres i saben el que han de fer, fins i tot hi ha nines i nins que diuen a la resta el que han de fer, com per exemple asseure’s a la taula i escolar. A més, quan arriba una persona “nova” com poden ser els pares i les mares, estan més atents i expectants per veure que fan.

Personalment, considerem que alguns dels objectius que es tracten ens al dur a terme aquesta activitat poden ser:
- Afavorir la relació escola-família.
- Introduir la gastronomia típica de diversos països.
- Potenciar els bons hàbits alimentaris.

Al realitzat aquesta activitat que dura tota una setmana em va cridar molt l’atenció perquè penso que és una pràctica on els pares i les mares, les famílies, poden participar en el centre i conèixer als companys i companyes del seu fill/a. A més, d’aquesta manera el centre dona una transparència necessària per a que les famílies dipositin la confiança necessària per a deixar al centre al seu infant.
Mentre anava passant aquesta setmana em vaig sentir molt contenta i satisfeta, ja que vaig aprendre noves formes de crear un vincle escola-famílies i famílies-infants. Sense cap tipus de dubte puc afirmar que els nins i les nines gaudeixen molt de la presència dels pares i les mares i, a més, tenen una gran predisposició i també participació quan es tracta de realitzat plats o menjars típics. La gastronomia és un tema que interessa molt als infants i això es va notar durant aquesta setmana.

Per aquests motius puc dir que la setmana gastronòmica és una molt bona pràctica educativa de tot el centre. De fet, en el futur quan sigui mestra m’agradaria introduir aquesta pràctica a la meva aula i a tot el centre si és possible. 


Per aquesta entrada he etiquetat la competència 1.2 perquè he reflexionat sobre els elements que porten a una bona pràctica educativa, és a dir, els que porten a una bona pràctica educativa. 

divendres, 19 d’abril del 2013

Bones pràctiques!



Una vegada vists els blocs on apareixen experiències educatives que relaten algunes mestres, les tres que he escollit són:

Mòbils i murals amb materials a l’abast: Aquesta proposta em pareix molt original ja que és una manera econòmica i fàcil de decorar l’aula. Per una banda, es pot decorar els espais del centre (tant les aules com els passadissos) i d’altra part, es comença a ensenyar als infants com utilitzar materials naturals, és a dir, aprenen a reutilitzar sense potenciar el consumisme.
De manera que aquesta proposta ofereix d’una forma lúdica i dinàmica la possibilitat de descobrir la natura i l’entorn més proper per als infants, ja que els materials que s’empren per realitzat els mòbils i els murals els poden anar a cercar els mateixos infants.  
 

Poder anar a beure aigua: Aquesta segona proposta en sembla molt encertada ja que personalment crec que un del objectius principals és potenciar l’autonomia del nins i nines.
Em va cridar molt l’atenció perquè al centre on faig pràctiques, els infants només poden veure aigua en el moment del menjar. Per això penso que aquesta pràctica educativa seria molt enriquidora ja que moltes vegades, per exemple quan s’acaba la classe de psicomotricitat, els infants tenen estan sedents i han d’esperar  fins a l’hora del menjar.
A més, ara que comença el calor, seria molt convenient que poguessin beure en tenir set. Així satisfarien les seves necessitats a la vegada que treballen la seva autonomia. L’únic aspecte que canviaria és que en comptes de vidre, posaria de plàstic els gots i la gerra, perquè sinó seria molt probable que es rompin els recipients i que s’escampi l’aigua a causa del seu pes.   

Espais i materials: Aquest proposta m’ha agradat molt per la gran quantitat de fotografies que té el blog, així que la teoria està molt documentada.
A més, et fa reflexionar del espais i els material que hi ha actualment a l’aula i com es podrien millorar. És un fet que els espais de les aules d’educació infantil tenen una gran importància i han de convidar als infants a jugar, experimentar, descobrir... Amb una estètica i un material atractiu, segur i adequat a l’edat.  





He seleccionat les etiquetes 1.3 i 4.2. La primera l'he elegir perquè he accedit i consultat altres blocs  on es descriuen experiències per realitzar aquesta entrada i la segona, perquè he identificat i comparat. De fet he escollit les tres pràctiques educatives que consider millors. 

dimecres, 17 d’abril del 2013

Comparació de jornades

                 

Comparant la metodologia i organització del meu centre amb les meves companyes que fan les pràctiques en el mateix nivell que jo (aula d’infants 1-2 anys), personalment considero que hem coincidit bastant pel que fa a la planificació de la jornada i de les activitats. Cada una hem explicat com és la seva jornada i con planifiquen i es duem a terme les activitat. D’aquesta manera em vaig adonar que tots els centres es regeixen per rutines i hàbits,  conceptes imprescindibles a l’educació infantil.

D’altra banda, em va cridar l’atenció que alguns centres decideixen fer l’activitat diària abans de sortir al pati. En el meu cas, per exemple, els la fem quan aquest acaba. Crec que és una bona idea fer algunes activitats (en les quals els infants hagin d’estar més concentrats i atents) abans d’anar al pati perquè quan entren després a l’aula estan ja alterats i actius d’haver jugar, saltat, corregut, etc. al pati.  També he trobat diferències en les activitats programades, alguns centres donen més importància als jocs d’experimentació i manipulació dedicant tres sessions a la setmana, un dia fan psicomotricitat i dediquen un dia a treballar la unitat didàctica. Mentre al centre on estic jo es dedica un dia per a una activitat diferent i més variada.

Un altre aspecte que em va cridat molt l’atenció és que a alguns centres, com a Son Espanyolet, no es fa el bon dia i baix el meu punt de vista és un moment molt important ja que d’aquesta manera els infants van creant i adquirint la seva identitat i es poden sentir membres d’un grup on tots són importants.  

Un aspecte positiu que totes les companyes hem mencionat és el treball que realitza l’equip docent per ajudar als infants a que desenvolupin la seva autonomia, un dels principals objectius dels centres. A més de potenciar l’experimentació i manipulació, el desenvolupament motriu i cognitiu i les interaccions tant amb els adults com amb els seus iguals.

Per concloure, m’agradaria afegir que després de comparar la meva jornada amb la d’altres centres si pogués canviar algun aspecte seria l’horari ja que penso que algunes activitats serien més productives si les féssim abans del pati. Tot i així considero que la dinàmica de l’aula i la programació són molt adequades.



L’etiqueta que he seleccionat és la 1.3 perquè he accedit i revisat altres blocs i experiències d’altres companyes per ampliar la meva formació. L’altra etiqueta és la 4.2 ja que he comparat la meva jornada escolar amb la d'altres centres per tal d’identificar les bones pràctiques i comparar-les.