dimecres, 12 de juny del 2013

Valoració final del quadern i de les activitats

Per tancar el meu blog, una vegada realitzat el període de pràctiques a l’escoleta de Son Caliu, faré una valoració tant d’aquesta eina (el blog) com de les activitats proposades.

Aquesta assignatura, innovació i reflexió educativa, crec que és una bona eina per aprendre i per poder reflexionar sobre les pràctiques que hem dut a terme tant les meves companyes com jo. A més, podem adonar-nos dels aprenentatges que hem adquirit. Personalment, a través de les etiquetes que podem a cada entrada, m’he adonat de les competències que més treballo i les que encara he d’assolir.  

Gràcies al blog hem pogut compartir les nostres experiències i aprenentatges, i d’aquesta manera hem pogut aprendre els uns dels altres. D’aquesta manera, les practicants podíem comparar els nostres projectes de millora i les bones pràctiques educatives, per exemple, i hem pogut agafat idees per a dur a terme al centre.
Aquesta tasca, la creació i el manteniment del blog, m’ha agradat molt i m’ha resultat de gran utilitat perquè mai havia realitzar un i no sabia com fer-ho. Amb aquesta assignatura he aprés a crear-lo i aquest fet, crec que és mol profitós per a una futura mestra. L’ús de les noves tecnologies és un fet que un docent ha de conèixer.
Per altra banda, el quadern i les activitats del blog m’ha fet prendre consciència de les meves competències, les que tinc assolides i les que he de treballar. A més, he pogut reflexionar i demanar-me el perquè dels meus actes i les seves conseqüències (sempre parlant en un àmbit escolar).

Abans de començar les pràctiques hi havia moltes competències que encara no havia assolit, però actualment crec que he aconseguit gran part dels objectius que hem vaig proposar al començament d’aquesta assignatura. Algunes de les competències que he millorat  amb aquesta assignatura i les pràctiques són: Ser més autònoma en el meu aprenentatge i adonar-me dels meus punts forts i febles (les competències assolides i les que he d’aconseguir);  reflexionar i demanar-me el perquè de les activitats, actituds i treballs que realitzo al centre, ser conscient de quines són les bones pràctiques docents i les que no, analitzar el funcionament i la dinàmica dels centres i de les aules d’infantil o reflexionar sobre els meus errors per cercar maneres de millorar.
Per concloure, m’agradaria afegir que la meva valoració tant de les pràctiques com d’aquesta assignatura és molt positiva ja que he adquirit diversos aprenentatges i competències. A més, de saber reflexionar el perquè dels meus actes.
Recomano aquesta experiència a totes les persones que es vulguin dedicar a la docència.



Les competències que he elegit per aquesta entrada són:  La 2.1 perquè he  reflexionat sobre els meus punts forts i febles i d’aquesta manera, m’he adonat de les competències que tinc assolides i les que encara de treballar. També la 2.4 ja que en aquesta entrada he valorat el meu procés d’aprenentatge en aquesta assignatura.

Reflexions sobre el nostre projecte de millora d'art



Una vegada realitza el nostre projecte sobre l’art a l’EEI Na Burguesa, “Descobrint l’art: Som artistes!”, he de dir que les tres practicants (n’Aina, na Leo i jo) estem molt satisfetes i contentes amb els resultats obtinguts i també, amb tot el procés.

Primerament, he de dir que les activitats que vàrem planificar i les que duguérem a terme estan adequades a l’edat, al nivell maduratiu de cada infants i a les seves necessitats. De manera que les activitats són diferents segons l’etapa del nins i les nines.

Hem intentat seguir una continuïtat durant tot el projecte, tant pel que fa a la temàtica com al temps dedicat per fer el projecte. És important pels infants que es duguin a terme totes les activitats del projecte seguint un mateix fil conductor per a que no es converteixi en un projecte sense sentit i amb activitats sense relació entre elles.

M’agradaria recordar que amb aquest projecte el que pretenem és que els infants coneguin i reconeguin els diferents colors, les textures i formes així com també per a que duguin a terme una primera aproximació amb el llenguatge artístic i per a que puguin desenvolupar l’expressivitat mitjançant les obres plàstiques.

Un altre aspecte amb el que estam molt contestes és amb la gran implicació dels infants i la seva participació en totes les activitats que hem proposat. Tots els nins i les nines han participar amb molta il·lusió i amb ganes d’aprendre.

Per altra banda, també volem incidir i esmentar l’ajuda que hem rebut per part de les tutores de cada aula i de la coordinadora del centre, ja que ens han servit de guia i ens han ajudat per a poder aconseguir un correcte desenvolupament del projecte. Aquesta ajuda i recolzament rebut per part de les educadores, ha estat de gran importància ja que la seva experiència és un aspecte amb el qual nosaltres encara no contem. D’aquesta manera hem pogut aprendre molt d’aquesta experiència i pel nostre futur com a mestres.

A mode de crítica constructiva considerem que el material que hem emprat per dur a terme aquest projecte podria haver estat material reutilitzable ja que hem invertit doblers per poder realitzar les activitats que havíem planificat. Pel que fa al projecte d’art volem afegir també que es una tasca que requereix material costós ( com les temperes o les pintures de dit). Aquest aspecte s’hauria de tenir en compte per proposar projectes que no suposessin una despesa extra per part dels estudiants.

Una vegada finalitzat el nostre projecte ens hem adonat que, per a propers cursos, es poden implantar unes propostes de millora per tal de que aquest tingui una continuïtat i millorar-lo amb el temps.

Les propostes de millora que proposem són les següents:

- Donar continuïtat al projecte duent-lo a terme durant tot el curs.
- Confeccionar una carpeta per a cada infant on es classifiquin totes les creacions d’aquests i que se l’emportin a casa.
- Per optimitzar els recursos materials ja existents, aquests haurien d’esser en la mesura del possible, naturals o reciclats per tal de crear la menor despesa possible.
- Durant el projecte també es important proposar activitats que convidin a les famílies a participar activament en el desenvolupament d’aquestes i així enfortim els vincles escola-família i família-infant.

Per finalitzar afegiré que pensem que hem aconseguit que els infants assoleixin els objectius que havíem proposat pel nostre projecte, ja que els hem apropat als món de l’art i, més concretament, al món de la pintura.


Exposició final del projecte al centre


Les competències que he seleccionat per aquesta entrada són:

- La 1.4 perquè he arribar a unes conclusions al contrastar la teoria amb la pràctica i la meva experiència amb el projecte de millora sobre l’art.

- La segona competència que he triat és la 2.7 perquè he reflexionat sobre tot el procés i els resultats del nostre projecte i hem proposat algunes propostes de millora per tal de millorar la nostra actuació professional.

dissabte, 1 de juny del 2013

Projectes de millora dels companys i companyes




Aquesta entrada la dedicaré a explicar els projectes de millora i els documentals que els meus companys i les meves companyes han exposat a classe, i els que més m'han agradat. 
  • Començaré per un projecte que em va agradat molt i em sembla molt adequat per als infants. Aquest és el que es du a terme a l’escoleta de Porreres, el Projecte d’educació emocional.  Personalment, aquest tema sempre m’ha interessat i crec que s’han d’educar als infants des de petits per a que aprenguin a autoregular-se, a que reconeguin com es senten i a saber com han d’actuar enfront cada emoció.
Mitjançant diverses activitats que fan referència a les emocions, els infants poden tenir consciència de com es senten (autoconeixement) i de com ho fan els seus companys, per així desenvolupar l’empatia.

Una de les activitats que es menciona en aquest projecte em va agradar moltíssim, es tracta d’una activitat on els infants han d’aferrar una cara al costat de la seva fotografia de com es senten aquell dia (contents, tristos, enfadats, sorpresos, etc.) i han d’explicar per què es senten així. 

Baix el meu punt de vista, l’educació emocional s’hauria d’impartir a tots els centren i es podrien treballar cada dia després de realitzar el moment del bon dia, per exemple. 


  • Projecte de millora del pati. Aquest projecte es realitza a diverses escoletes, com per exemple a la de Sencelles. El pati és un espai molt important on els infants poden interactuar entre ells i elles i on comparteixen jocs, ja siguin individuals com colecius. A més, desenvolupen la seva motricitat ja que poden correr, botar i jugar amb el material i/o joguines que ofereixi el centre. La qualitat del joc depen tant de l'espai com del material, per exemple, no és el mateix jugar o correr sobre formigó, sobre arena, herba o sobre algun material espongos com l'escuma.

Hi ha centres que no donen la importància que vertaderament té el pati i no està adequat a l’edat dels infants, per això crec que s’ha de tenir curaamb aquest espai i oferir materials que convidin als infants a jugar per a desenvolupar la seva motricitat i les seves capacitats. 


El pati no és molt atractiu pel fet que té columnes en mig d’aquest, dues casetes de plàstic, bicicletes i balancins de plàstic també. La proposta de na Catalina Fornés on varen pintar a les parets del pati un pàrquing a les bicicletes, un taller i un circuit per aquestes, em va agradar molt perquè els infants gaudien molt i realitzaven joc simbòlic al taller, alguns infants feien de mecànics i s’anaven canviant.
  • Un altre projecte que m’agradaria comentar és el de l’escoleta d’Esporles, que tracta de la figura del mestre. Quan les meves companyes, entre d’elles na Marina, varen exposar aquest projecte em va semblar un tema molt delicat i compromès que s’ha de tractar amb molt de respecte. El que han de fer és avaluar a les educadores, de manera que han d’observar i prendre notes de tots els moments i les tasques i dinàmica del dia a dia a l’aula.
Com he mencionat anteriorment, crec que és un projecte bastant compromès perquè nosaltres som les estudiant en període de pràctiques que encara estam aprenent i elles són les que tenen anys d’experiència. A més, son elles les que ens han de valorar, per aquesta raó crec que no es pot tenir una valoració totalment objectiva en la valoració de la tasca que  realitzen les mestres.

Tot i així aquesta proposta crec que l’haurien de realitzar totes les mestres a nivell personal, però millorar cada dia per aconseguir oferir uns aprenentatges i una educació de qualitat.
  • Hi ha altres escoletes, com la de La gola que va fer la presentació a mode de documental na Neus Ramón, proponen millorar la relació i la participació amb les famílies.
Les famílies han de depositar una confiança en el centre per a deixar al càrrec de les mestres i per a que hi hagi aquesta confiança és necessari que en centre ofereixi transparència. Per això es creen diverses activitats i tallers on els pares poden participar per a veure com és la dinàmica del dia a dia a l’aula i de com es sent i actua el seu fill i/o filla.

Al meu centre hi ha la setmana del conte, la gastronòmica, la de portes obertes i altres activitats i excursions programades on les famílies es poden apuntar per anar a l’aula a contar contes, per exemple, o a participar en l’activitat planeja per aquell dia.

A més, es necessària una comunicació diària entre el centre i les famílies per intercanviar informació de cada infant i per a seguir una mateixa línia pel que fa a la seva educació i aprenentatges. Per això, es duen a terme reunions grupals, individuals i també s’intercanvia la informació més rellevant a les entrades i sortides. Aquestes relacions han  de ser agradables, fluides i el més important, beneficioses per a l’infant.  

S’ha de crear un clima de confiança i seguretat, a més de fomentar la participació de les famílies. Per aquest motiu l’escola sempre a d’estar oberta a les famílies. A l’escoleta de Son Caliu on faig pràctiques hi ha una molt bona relació amb les famílies i es fan moltes activitats per a que aquestes puguin participar activament al centre. 

·         Per acabar vull comentar un documental de les meves companyes, entre elles de na Denisse Birriel, de l’escola de Sencelles que tracta del canvi de bolquers. Aquest documental em va agradar molt i em va parèixer molt tendre i profitós.  

És un fet que el moment del canvi de bolquers ha de ser un moment íntim, de confiança, de benestar i on es crea un vincle afectiu positiu entre l’educadora i l’infant. Tot i que avui en dia a les escoletes no sempre hi ha temps per a dedicar a cada infant durant aquest moment com es mereixen. 

La veritat és que el moment del canvi de bolquers a aquesta escoleta em va semblar exemplar, ja que el ràtio d’alumnes per educadora és bastant reduït i es pot dedicar el temps que requereixi cada infant per a satisfer aquesta necessitat. A més, a cada aula treballen per parelles educatives, de manera que facilita molt dedicar una atenció individualitzada a cada nin i nina sense cap tipus de presa.




Les competències que he seleccionat per aquesta entrada són les següents: La 1.4 perquè després de veure els projectes de millora i els documentals de les meves companyes, he pogut reflexionar i he arribat a unes conclusions a partir dels treballs exposats. A més de contrastar la teoria amb la pràctica. 
L’altra competència és la 5.1 ja que he reflexionar sobre els projectes de millora i les bones pràctiques que es poden dur a terme a les aules d’educació infantil.